Kawałki pieczonego boczku z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem - mięciutkim, lekko trzęsącym się tłuszczykiem w środku, to spełnione marzenie każdego miłośnika mięsa. Jest z nim podobnie jak z ciastem - na 1 kawałeczku na pewno się nie skończy. Do przygotowania takiej sztuki mięsa potrzebujecie kawałek surowego boczku - zwróćcie uwagę, by nie był parzony ani wędzony. Jak przyrządzić taki boczek pieczony? Skorzystajcie z porad i wskazówek Tomka Strzelczyka - znanego na YouTubie kucharza. Prowadzi on kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA. Jego specjalnością jest mięso i kuchnia polska.
Boczek pieczony w piekarniku - o czym pamiętać?
Pieczenie boczku metodą znanego kucharza wymaga od was 3 prostych czynności:
- Skórę boczku trzeba naciąć i wyparzyć w wodzie z dodatkiem octu (by mięso skruszało)
- Po zaparzeniu skórę należy natrzeć dokładnie solą
- Trzeci krok to pieczenie - u Tomka Strzelczyka z dodatkiem warzyw.
Dzięki temu taki boczek pieczony jest pełnowartościowym, sycącym daniem na gorąco. Możecie go podać np. z chrzanem, musztardą, reliszem (sosem) śliwkowym lub żurawinowym i ziemnniakami. Mięso możecie również wystudzić i jeść na zimno, jako przekąskę lub element deski mięs. Będzie doskonały również do treściwych kanapek. Kanapka z boczkiem i odpowiednimi dodatkami zastąpi obiad na wyjeździe lub w pracy. Na pewno się najecie.
Tuż przed pieczeniem możecie natrzeć kawałek boczku dodatkowymi przyprawami. Pasować będą tu m.in. majeranek, szałwia, liście laurowe, mielona słodka papryka i suszony rozmaryn. Będzie jeszcze smaczniejszy. Po wystudzeniu przechowujcie mięso w szczelnie zamkniętym pojemniku, owinięty folią spożywczą (jest mocno aromatyczny i inne produkty w lodówce mogą nim „przejść”.
Przepis na boczek pieczony Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 2 kg kawałek surowego boczku*
- 2 cebule
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 niewielki korzeń selera
- 1/3 szklanki octu
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
- Natnijcie skórę boczku w paski - między kolejnymi cięciami powinno być ok. 1-1,5 cm przerwy.
- Do gotującej się wody na głębokiej patelni wlejcie trochę octu i włóżcie boczek skórą do dołu. Parzcie przez ok. 25 minut.
- W międzyczasie przygotujcie warzywa. Pokrójcie je na drobniejsze kawałki - seler w półplasterki, marchew i pietruszkę w grubsze krążki, cebulę w ćwiartki.
- Wyjmijcie boczek z patelni i natrzyjcie go solą - jedynie skórkę.
- Wylejcie wodę z patelni** i wsypcie na nią warzywa. Dodajcie przeciętą główkę czosnku, dodajcie niewielki pęczek tymianku i włóżcie boczek skórą do góry.
- Dolejcie ok. 1/4-1/2 szklanki wody.
- Pieczcie przez 2 godziny w temp. 170 st. C.
*Jeśli macie mniejszy kawałek boczku, czas pieczenia będzie krótszy. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia.
**Jeśli wasza patelnia nie nadaje się do piekarnika, przełóżcie warzywa i mięso do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki i również podlejcie wodą - postępujcie jak w przepisie.
Źródło przepisu: FB (@Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube)
Komentarze