Kawałki pieczonego boczku z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem - mięciutkim, lekko trzęsącym się tłuszczykiem w środku, to spełnione marzenie każdego miłośnika mięsa. Jest z nim podobnie jak z ciastem - na 1 kawałeczku na pewno się nie skończy. Do przygotowania takiej sztuki mięsa potrzebujecie kawałek surowego boczku - zwróćcie uwagę, by nie był parzony ani wędzony. Jak przyrządzić taki boczek pieczony? Skorzystajcie z porad i wskazówek Tomka Strzelczyka - znanego na YouTubie kucharza. Prowadzi on kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA. Jego specjalnością jest mięso i kuchnia polska.

Boczek pieczony w piekarniku - o czym pamiętać?

Pieczenie boczku metodą znanego kucharza wymaga od was 3 prostych czynności: 

  1. Skórę boczku trzeba naciąć i wyparzyć w wodzie z dodatkiem octu (by mięso skruszało)
  2. Po zaparzeniu skórę należy natrzeć dokładnie solą
  3. Trzeci krok to pieczenie - u Tomka Strzelczyka z dodatkiem warzyw. 

Dzięki temu taki boczek pieczony jest pełnowartościowym, sycącym daniem na gorąco. Możecie go podać np. z chrzanem, musztardą, reliszem (sosem) śliwkowym lub żurawinowym i ziemnniakami. Mięso możecie również wystudzić i jeść na zimno, jako przekąskę lub element deski mięs. Będzie doskonały również do treściwych kanapek. Kanapka z boczkiem i odpowiednimi dodatkami zastąpi obiad na wyjeździe lub w pracy. Na pewno się najecie.

Tuż przed pieczeniem możecie natrzeć kawałek boczku dodatkowymi przyprawami. Pasować będą tu m.in. majeranek, szałwia, liście laurowe, mielona słodka papryka i suszony rozmaryn. Będzie jeszcze smaczniejszy. Po wystudzeniu przechowujcie mięso w szczelnie zamkniętym pojemniku, owinięty folią spożywczą (jest mocno aromatyczny i inne produkty w lodówce mogą nim „przejść”.

Przepis na boczek pieczony Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 2 kg kawałek surowego boczku*
  • 2 cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 1 niewielki korzeń selera
  • 1/3 szklanki octu
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek świeżego tymianku

Sposób przygotowania: 

  1. Natnijcie skórę boczku w paski - między kolejnymi cięciami powinno być ok. 1-1,5 cm przerwy.
  2. Do gotującej się wody na głębokiej patelni wlejcie trochę octu i włóżcie boczek skórą do dołu. Parzcie przez ok. 25 minut.
  3. W międzyczasie przygotujcie warzywa. Pokrójcie je na drobniejsze kawałki - seler w półplasterki, marchew i pietruszkę w grubsze krążki, cebulę w ćwiartki.
  4. Wyjmijcie boczek z patelni i natrzyjcie go solą - jedynie skórkę.
  5. Wylejcie wodę z patelni** i wsypcie na nią warzywa. Dodajcie przeciętą główkę czosnku, dodajcie niewielki pęczek tymianku i włóżcie boczek skórą do góry. 
  6. Dolejcie ok. 1/4-1/2 szklanki wody. 
  7. Pieczcie przez 2 godziny w temp. 170 st. C. 

*Jeśli macie mniejszy kawałek boczku, czas pieczenia będzie krótszy. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia.

**Jeśli wasza patelnia nie nadaje się do piekarnika, przełóżcie warzywa i mięso do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki i również podlejcie wodą - postępujcie jak w przepisie. 

Źródło przepisu: FB (@Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube)