Jesienią i zimą do jedzenia czosnku nikogo nie trzeba przekonywać. 1 ząbek dziennie, codziennie, pozwala oddalić widmo nadchodzącej infekcji, a przy tym dosmacza kanapki, gulasze czy zupy. Wspaniały jest też pieczony czosnek, który następnie można rozsmarować, jak pastę na chlebie lub grzankach. Ma on głęboki, skarmelizowany i zdecydowanie słodszy smak niż na świeżo. Zupełnie inny będzie w zupie. Wciąż będzie czuć jego smak, ale jednocześnie straci nieco na ostrości. Nie będzie już piec w język, jak świeży. 

Jak smakuje czeska zupa czosnkowa? 

Gdy będziecie za naszą południową granicą, koniecznie zamówcie česnečkę - czeską zupę czosnkową. Każdy Czech ma na nią nieco inny, własny patent - podobnie, jak my robimy bigos czy rosół. Taką zupę robi się zwykle na mięsnym wywarze. Zjecie ją z grzankami, z serem, a czasem i zagęszczoną żółtkiem, które sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza i bardziej kremowa. W niektórych przepisach widuje się również podsmażoną szynkę lub boczek.

Niezależnie od wybranej opcji, jedno jest pewne. Czosnku będzie tutaj dużo. Bardzo dużo. Do przygotowania naszej zupy czosnkowej na rosole będziecie potrzebować łącznie 15 ząbków czosnku. 12 na samą zupę, a 3 do masła czosnkowego, do grzanek. Czosnek dodajcie dopiero do zeszklonej cebuli. W ten sposób na pewno wam się nie przypali. Przypalone kawałki czosnku sprawią, że zupa stanie się gorzka. 

To idealna zupa na rozgrzanie po powrocie ze spaceru z pracy lub z psem na mrozie, i gdy „coś was bierze”. Zdecydowanie warto zamienić w nią wczorajszy rosół, z korzyścią dla samopoczucia.

Zupa czosnkowa na rosole z ziemniakami i grzankami - przepis

Składniki na zupę:

  • 12 ząbków czosnku
  • 2 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 50 g masła
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu

Składniki na grzanki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 kromki chleba
  • 50 g masła w temp. pokojowej

Opcjonalnie: 150 ml śmietany 18% do zabielenia zupy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Obierzcie i pokrójcie ziemniaki w kostkę. 12 ząbków czosnku obierzcie i wyciśnijcie przez praskę. Obierzcie i pokrójcie cebulę w kostkę.
  2. Roztopcie masło w garnku i zeszklijcie na niej cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajcie czosnek. Podsmażcie, aż zacznie pachnieć - przez 2 minuty. Dodajcie ziemniaki, wymieszajcie i przesmażcie przez 5 minut.  
  3. Zalejcie warzywa rosołem. Gotujcie do miękkości ziemniaków. 
  4. Gdy zupa kończy się gotować, zróbcie masło czosnkowe i grzanki. Posiekajcie drobno 3 ząbki czosnku i wymieszajcie z masłem. Posmarujcie chleb masłem z każdej strony, pokrójcie w średnią kostkę i przesmażcie na patelni z obu stron przez kilka minut, aż grzanki się zezłocą. 
  5. Zetrzyjcie w dłoniach majeranek i wrzućcie do zupy. Wymieszajcie i zdejmijcie z ognia. Możecie ją zahartować śmietaną i zblendować, ale nie jest to konieczne. Doprawcie solą i pieprzem. 
  6. Podawajcie na gorąco, posypaną grzankami.