Zapiekanka kebab - gyros

4.5 (175 ocen)

Jedna z moich ulubionych zapiekanek. Ryż, mięsko z przyprawą kebab-gyros, pieczarki, warzywa i ser to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. W mojej wersji majonez zastąpiłam sosem jogurtowo-pomidorowo-czosnkowym. Pysznie i zdrowo!

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
    2 filety z kurczaka
    2 duże cebule
    250g pieczarek
    1/2 papryki
    4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
    garść kukurydzy
    przyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
    olej
    100g żółtego sera

    Sos:
    150ml jogurtu naturalnego
    150ml keczupu pikantnego
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Gyros Zapiekanki

Zapiekanka kebab - gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cebulę i filety kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka kroimy w plastry, paprykę w cienkie, długie kawałki, ser ścieramy na tarce.
  • 3. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso, które bardzo obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Po 10 minutach dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania wody. Na koniec próbujemy - jeśli smak przyprawy nie jest intensywny, dosypujemy ją.
  • 4. Przygotowujemy sos: jogurt i keczup mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, ogórki, 1/2 sosu, kukurydzę, ser.
  • 6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować