Zapiekanka chlebowa

4.98 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Gdy mam chleb z poprzednich dni, przygotowuję tę zapiekankę. Niedroga a do tego bardzo smaczna.

  • 10 min

Składniki:

  • 15 kromek czerstwego chleba
    3 pomidory
    kilka plasterków szynki
    20 dag żółtego sera
    3 jajka
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz, ulubione zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
    olej
Wystaw ocenę:

4.98 (157 ocen)

Zobacz również:

Chleb Zapiekanki Szynki

Zapiekanka chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
    2.Pomidory sparzamy, ściągany skórkę i kroimy w plastry.
    3. Szynkę kroimy w kostkę.
    4.Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy przyprawy.
    5.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • zapiekanka 2. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: chleb, pomidory, zioła (lub sól i pieprz), szynka, zalewamy jajami, całość posypujemy serem żółtym. Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Oczywiście do zapiekanki możemy dodać także pieczarki, paprykę, ogórka. Ja zrobiłam z tych produktów które miałam w domu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Szynka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować