Zapiekane plastry ziemniaków serowo-śmietanowe

4.5 (160 ocen)

Pyszny dodatek do mięsa na obiad , lub jako samodzielne danie podane z ulubionym sosem :)

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    100 g. serka topionego kremowego ( jeden bloczek)
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżka masła śmietankowego( pokrojonego w kawałki)
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka chili
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonej bazylii

    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zapiekane plastry ziemniaków serowo-śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy , myjemy , gotujemy ok 10 min do delikatnego zmięknięcia.
    Odcedzamy , osuszamy. Gdy wystygną , ścieramy na tarce z końcówką do " szatkowania " robiąc cienkie plasterki.
    Śmietanę mieszamy z przyprawami a następnie z mąką.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , układamy ziemniaki , na wierch kładziemy kawałki masła oraz " pokruszony" serek topiony. Całość zalewamy śmietaną.
    Pieczemy 25 min z termoobiegiem grzanie góra dół. ( by były miękkie a z wierzchu chrupiące)
    Podczas pieczenia mieszamy ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować