Wakacyjna sałatka owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z arbuza usunąć pestki. Wydrążyć miąższ (ja użyłam łyżeczki do melona), włożyć do miski. Skórkę z arbuza nie wyrzucać, posłuży jako miska do podania sałatki, ponacinać ozdobnie brzegi, odłożyć. Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, powycinać za pomocą foremki parę serduszek a resztę pokroić w kostkę. Nektarynki umyć, obrać, usunąć pestki. Pokroić w plastry i powycinać foremką parę kwiatków, resztę pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plastry, za pomocą foremki powycinać łezki, resztę jabłka pokroić w kostkę. Borówki umyć, osuszyć.
2.Jogurt dokładnie wymieszać z cukrem waniliowym dodając parę kropli soku z cytryny. Przelać do sosjerki.
3.Pokrojone w kostkę owoce wymieszać oraz dodać kulki z arbuza. Sałatkę przełożyć do miski z arbuza. Udekorować serduszkami, kwiatkami i łezkami powycinanymi z owoców oraz borówkami. Sałatkę polać sosem. Smacznego!
Komentarze