45 g rukoli
puszka oliwek z pestkami - hiszpańskich
120 g sera Le Roule w ziołach i czosnku
1 pomidor paprykowy
6 różowych winogron
kilka plastrów ogórka zielonego ze skórką
Na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
Sałatka z rukoli, pomidorów i winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu wymieszać na gładką emulsję.
Rukolę umyć i włożyć do miski.
Ser pokroić w kostkę.
Pomidora kroimy w ósemki a ogórka w plastry.
Winogrono przekrawamy na połówki i usuwamy pestki.
Oliwki należy wypestkować.
Wszystko razem mieszamy, polewamy sosem i jeszcze raz mieszamy.
Podajemy od razu.
Porady
Oliwki z pestkami można zastąpic oliwkami nadziewanymi.
Komentarze