Pieczarki faszerowane:
ok 20 średnich pieczarek
ok 200g mięsa drobiowego
1 mała szalotka
sól i pieprz do smaku
czosnek granulowany
kilka listków posiekanej bazylii
żółtko
białko i bułka tarta do panierki
Sałatka z faszerowanymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIECZARKI FASZEROWANE:
Pieczarki oczyścić, obrać, odciąć nóżki. Odcięta nóżki drobniutko posiekać. Mięso drobiowe zmielić razem z szalotką. Dodać do niego żółtko, posiekane nóżki z pieczarek, posiekaną bazylię, sól, pieprz i czosnek. Wyrobić wszystko na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi formować niewielkie kulki, które następnie należy włożyć w pieczarkę - w miejsce gdzie była nóżka. Gotowe pieczarki maczać w roztrzepanym białku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dość głębokim oleju. Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzić.
2.Sałatę lodową poszarpać w rękach i wyłożyć na talerze. Dookoła poukładać połówki pomidorków, ogórek pokrojony w plasterki i pokrojoną w pióra cebulę. Na wierzch ułożyć pieczarki.
3.SOS:
Do niewielkiego słoiczka wlać ocet, olej, musztardę, miód, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i zioła. Zamknąć go i energicznie potrząsać. Gotowym polać sałatkę.
Porady
Ilość pieczarek może się różnić ze względu na ich wielkość. Zawsze lepiej jest mieć więcej w zapasie
Komentarze