Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę osącz. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błonki. Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, ostudź. Szczypiorek opłucz, osusz. Paprykę pokrój w małą kostkę, szczypiorek pokrój drobno. Jajka i żółty ser zetrzyj na tarce osobno.
2.Na dnie szklanej salaterki ułóż warstwę ziaren kukurydzy, na to niezbyt grubą warstwę majonezu, oprósz solą i pieprzem. Na majonezie rozsyp równo połowę papryki, znów posmaruj majonezem, oprósz solą i pieprzem. Na to wyłóż starte jajka, znów majonez, pozostałą część papryki i majonez. Ostatnią warstwę powinien stanowić równo rozsypany starty żółty ser. Na wierzch wyłóż resztę majonezu, wyrównaj łyżką, posyp obficie pokrojonym szczypiorkiem.
3.Sałatka powinna się schłodzić i przegryźć, więc przed podaniem należy ją wstawić na godzinę do lodówki.
Komentarze