sałatka warstwowa

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Cała rodzina uwielbia tę sałatkę. Jest idealna na każdą okazję.

  • 30 min

Składniki:

  • puszka kukurydzy, 3 papryki, 6 jajek, 20 dkg żółtego sera, pęczek szczypiorku, słoik majonezu, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę osącz. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błonki. Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, ostudź. Szczypiorek opłucz, osusz. Paprykę pokrój w małą kostkę, szczypiorek pokrój drobno. Jajka i żółty ser zetrzyj na tarce osobno.
  • 2. Na dnie szklanej salaterki ułóż warstwę ziaren kukurydzy, na to niezbyt grubą warstwę majonezu, oprósz solą i pieprzem. Na majonezie rozsyp równo połowę papryki, znów posmaruj majonezem, oprósz solą i pieprzem. Na to wyłóż starte jajka, znów majonez, pozostałą część papryki i majonez. Ostatnią warstwę powinien stanowić równo rozsypany starty żółty ser. Na wierzch wyłóż resztę majonezu, wyrównaj łyżką, posyp obficie pokrojonym szczypiorkiem.
  • 3. Sałatka powinna się schłodzić i przegryźć, więc przed podaniem należy ją wstawić na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować