Sałatka pomidorowa z granatem

4.5 (169 ocen)

To najlepsza pora na sałatki z pomidorów. Pomidory są teraz najsmaczniejsze, a i wybór różnych gatunków coraz większy. Warto użyć paru gatunków pomidorów. Inspiracją był przepis Y. Ottolenghi.

Składniki:

  • 500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).
    ½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
    ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
    2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starte
    Niecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)
    1 łyżka białego octu winnego
    niecała łyżka melasy z granatów (użyłam bio soku z granatów)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    ziarenka granatu z ½ owocu
    świeże listki oregano, lub suszone, do posypania
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pomidorowa z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
  • 2. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok.
  • 3. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem.
  • 4. Sosem polać pomidory i delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami granatu i oregano. Smacznego!

Porady

nie miałam melasy z granatów, zastąpiłam ją 100 % sokiem z granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Granat Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować