Rubikonowa sałatka owocowa

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Pracuję w Danii. Bardzo chciałbym tam otworzyć własną restaurację. Często odwiedzają mnie znajomi, a ja chętnie dla nich gotuję...

  • 60 min

Składniki:

  • ● 40 dag truskawek
    ● po 30 dag kulek wydrążonych z arbuza i melona
    ● banan
    ● 3 kiwi
    ● 2 jabłka
    ● po 40 dag jasnych i ciemnych winogron
    ● 3 kawałki kory cynamonu
    ● 2 gruszki
    ● 3,5 szkl. cukru
    ● 20 ml rumowego aromatu
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Rubikonowa sałatka owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczony cukier 1. Cukier dokładnie rozpuszczamy
    w 1,5 szklanki wrzątku.
    Studzimy, wlewamy aromat
    i odstawiamy na 20 minut
  • gruszki w syropie 2. Gruszki myjemy, obieramy,
    przekrawamy, usuwamy gniazda
    nasienne i zalewamy rumowym
    syropem. Gotujemy z cynamonem 2-3 minuty, studzimy.
    Odstawiamy na 4-5 godzin
  • pokrojone winogrona 3. Z syropu wyjmujemy cynamon,
    gruszki osączamy i kroimy
    w dużą kostkę. Jabłka, winogrona
    i truskawki myjemy i osuszamy.
    Z truskawek odrywamy szypułki,
    przekrawamy. Jabłka i kiwi
    obieramy i kroimy w kostkę. Winogrona
    przekrawamy, banana
    obieramy i kroimy w plasterki.
    Dodajemy arbuza i melona. Mieszamy
    i zalewamy syropem.

Porady

Pawła Drzewieckiego Gruszki w syropie najlepiej zrobić dzień wcześniej. Zamiast kory do syropu można wsypać 2 łyżki mielonego cynamonu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować