Mule w winie są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania a robią niesamowite wrażenie. Idealne jako kolacja dla dwojga :) Lekkie i sycące.
30 min
Składniki:
na 2 porcje:
1 kg Muli
30 gr masła (ja używam ziołowego)
1-2 ząbki czosnku
pęczek dymki
400 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina (polecam wytrawne lub półwytrawne)
sól
pieprz
pęczek natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
1.Mule dokładnie wyszorować pod zimną, bieżącą wodą. Świeżość muli można sprawdzić stukając muszlą o blat. Jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa. Otwarte muszle wyrzucić (są martwe, a zatrucia rybami, owocami morza są bardzo mało przyjemne).
2.Masło rozpuścić w garnku, zeszklić dymkę, dodać bulion wraz z winem i zagotować. Dodać posiekany czosnek i małże. Gotować na małym ogniu około 15-17 minut co jakiś czas ostrożnie mieszając. Muszle, które się nie otworzyły podczas gotowania WYRZUCAMY. To bardzo ważne, ponieważ są one martwe.
3.Pietruszkę (natkę) i tymianek bardzo drobno siekamy. Małże zdejmujemy z ognia. Dodajemy zioła, mieszamy i serwujemy gorące. Podpieczone pieczywo świetnie sprawdza się jako uzupełnienie.
Komentarze