Mikołajkowe ciasteczka

4.5 (149 ocen)

Żadne dziecko im się nie oprze a i na ustach dorosłego potrafią wywołać uśmiech

Składniki:

  • Składniki :

    1 1/2 szklanki mąki,
    aromat waniliowy,
    szczypta soli,
    1/3 szklanki cukru,
    180g miękkiego masła.

    Składniki dekoracja :

    1 białko ( u mnie z jajka L )
    około 1 1/2 szklanki cukru pudru
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Mikołajkowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka 1.
    Miękkie masło, aromat i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 30-40 min. Rozwałkuj, wytnij wzorki . Piecz na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 2. Do miski wlej białko i dodaj cukier puder. Zmiksuj wszystko tak aby powstał gęsty lukier. Lukier przelej do mniejszych miseczek i do każdego daj parę kropel barwnika. Energicznie wymieszaj. Udekoruj ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować