Makowa rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go rozpuszczonym masłem. Jabłka obrać i pokroić je w cienkie paski. Ułożyć równą warstwę na papierze. Owoce posypać rodzynkami, budyniem, cukrem i cynamonem. Na całość wylać delikatnie surowe ciasto biszkoptowe. Piec ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto położyć biszkoptem do dołu. Zwinąć w roladę. Owinąć ją w ściereczkę i pozostawić w niej do całkowitego wystudzenia. Zimną posypać cukrem pudrem.
2.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier. Miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i mak – ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Komentarze