Makowa rolada z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna i łatwa w przygotowaniu. Po przekrojeniu pięknie się prezentuje.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka z wyposażenia piekarnika
    Masa jabłkowa:
    6 -7 jabłek
    2 garście rodzynek
    2 łyżki budyniu waniliowego
    Szczypta cynamonu
    50g masła

    Biszkopt:
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Makowa rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go rozpuszczonym masłem. Jabłka obrać i pokroić je w cienkie paski. Ułożyć równą warstwę na papierze. Owoce posypać rodzynkami, budyniem, cukrem i cynamonem. Na całość wylać delikatnie surowe ciasto biszkoptowe. Piec ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto położyć biszkoptem do dołu. Zwinąć w roladę. Owinąć ją w ściereczkę i pozostawić w niej do całkowitego wystudzenia. Zimną posypać cukrem pudrem.
  • 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier. Miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i mak – ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować