Dorsz w cieście piwnym

4.49 (162 ocen)

  • 15 min

Dorsz to moja ulubiona ryba, a dorsz w cieście piwnym jest podwójnie przepyszny.

  • 15 min

Składniki:

  • Około 500 g świeżych filetów z dorsza

    DO CIASTA:

    - 2 jajka
    - 3/4 szklanki piwa
    - 1 2/4 szklanki mąki

    DODATKOWO:

    - sól
    - pieprz cytrynowy
    - 1 cytryna
    - 1 łyżeczka curry
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Dorsz w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
  • 2. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, piwo, jajka miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i curry. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż zwykłe ciasto naleśnikowe.
  • 3. Kawałki dorsza moczymy dokładnie w cieście. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju.

Porady

Do usmażonej ryby warto podać kawałek świeżej cytryny aby skroić nią mięso tuż przed zjedzeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować