deser z pomarańczy

4.5 (188 ocen)

  • 45 min

Banalny w przygotowaniu deser, podobny do sufletu. Wyraźny w smaku, lekki, o piankowej konsystencji. Mocno pomarańczowy więc dla amatorów tych owoców na pewno będzie doskonały. Można go jeść na ciepło lub zimno, polecam gorący z dodatkiem gałki waniliowych lodów.

  • 45 min

Składniki:

  • *na 6 sztuk
    Składniki:
    duża pomarańcza
    4 jajka
    2 duże łyżki cukru pudru
    łyżka mąki
    dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę wyszorować, zalać wodą i gotować pod przykryciem około pół godziny. Odsączyć i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty kogel mogel. Białka ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać pomarańczę, orzechy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilek do zapiekania do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować