Ciepła sałatka z rydzami, pęczakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy świeżą wodą w ilości 2 przewyższającej objętość pęczaku, gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania sprawdzamy, czy pęczak jest już gotowy. U mnie zawsze jest on lekko twardy. Taki jest lepszy od rozgotowanego.
2.Cebulę kroimy w pół plasterki. Masło rozgrzewamy, dodajemy cebulę, smażymy około 3 minut, dodajemy rozmrożone i odsączone grzyby, smażymy do momentu aż poczujemy intensywny zapach grzybów - 5-6 minut.
3.Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na suchej patelni. Jeśli trzeba wlewamy odrobinę oleju, aby się nie przypalił.
4.Pęczak mieszamy z cebulą, grzybami i boczkiem, doprawiamy do smaku solą i peprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Jeśli sałatka jest za sucha, mozna polać łyżka oliwy.
Komentarze