Ciepła sałatka z rydzami, pęczakiem i boczkiem

4.5 (164 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna i sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca... Zimą zabiera nas w jesienny las pełen grzybów i wspomnień...

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pęczak: 100 gramów
    - Rydze (mrożone, można je zastąpić pieczarkami): 200 gramów
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - wędzony boczek: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Ciepła sałatka z rydzami, pęczakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy świeżą wodą w ilości 2 przewyższającej objętość pęczaku, gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania sprawdzamy, czy pęczak jest już gotowy. U mnie zawsze jest on lekko twardy. Taki jest lepszy od rozgotowanego.
  • 2. Cebulę kroimy w pół plasterki. Masło rozgrzewamy, dodajemy cebulę, smażymy około 3 minut, dodajemy rozmrożone i odsączone grzyby, smażymy do momentu aż poczujemy intensywny zapach grzybów - 5-6 minut.
  • 3. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na suchej patelni. Jeśli trzeba wlewamy odrobinę oleju, aby się nie przypalił.
  • 4. Pęczak mieszamy z cebulą, grzybami i boczkiem, doprawiamy do smaku solą i peprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
    Jeśli sałatka jest za sucha, mozna polać łyżka oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Rydze Kasza Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować