Dziś mam dla was propozycję z Akademii Barilla. Powstała w roku 2004 z siedzibą w sercu Parmy, na terenie starej fabryki makaronów Barilla. Za główny cel postawiła sobie podkreślenie roli kuchni włoskiej oraz ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Ich biblioteka gastronomiczna gromadzi ponad 10 000 publikacji książkowych i nadzwyczajną kolekcję kulinarnych jadłospisów.

Akademia dzięki profesjonalnemu wyposażeniu jest organizatorem nie tylko szkoleń gastronomicznych, ale także wielkich eventów kulinarnych. W 2007 roku została wyróżniona nagrodą "Premio Impresa e Cultura" za kampanie promującą kulturę i kreatywność włoskiej gastronomi. Z zasobów biblioteki Akademii Barilla można czerpać za pomocą Internetu wiele inspiracji, gdyż setki z nich, w tym setki wpisów historycznych, umieszczonych jest na stronie Akademii. Ja mam do wypróbowania kilkanaście przepisów chyba z jednym z najwdzięczniejszych produktów w kuchni - z czekoladą ;-)

W pierwszej kolejności przedstawiam Krem Gianduia. Krem przypomina wszystkim dobrze znaną Nutellę. Z tym, że bardziej wyczuwalne są w nim orzechy laskowe. W skład kremu wchodzi m.in. pasta z orzechów laskowych i domniemam, że w wersji oryginalnej ma ona bardziej gładką konsystencję (przypominającą masło orzechowe). Moja pasta ma troszkę grubiej zmielone orzechy, więc pewnie dlatego sam krem nie ma idealnie gładkiej konsystencji. Podaję przepis na krem  i na pastę z orzechów włoskich.

Pasta z orzechów laskowych:

80g orzechów laskowych

2 łyżki miodu

2 łyżki oliwy

Orzechy mielimy w food procesorze jak najdrobniej się da. W garnuszku podgrzewamy miód i oliwę gdy wszystko razem się połączy dosypujemy zmielone orzechy i energicznie mieszamy. Otrzymaliśmy w ten sposób pastę orzechową.

Krem Gianduia:

125g dobrej gorzkiej czekolady

125 g mlecznej czekolady

100g pasty z orzechów włoskich

3 łyżki oliwy z oliwek

W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady w osobnych naczyniach, następnie połączyć je razem i dodać pastę z orzechów laskowych i oliwę. Dobrze wymieszać i wlać krem do szklanego słoiczka. Krem nie musi być przechowywany w lodówce wystarczy ciemne suche miejsce.