Domowy ocet z owoców, to jeden z tych składników, którego nigdy nie powinno zabraknąć w waszych czterech kątach. To przede wszystkich składnik wielu dressingów, sosów czy chutney'ów do mięs oraz kanapek. Wzbogaca takie potrawy, jak galareta z nóżek, pieczone kawałki kurczaka czy też surówki z warzyw korzeniowych i kapustnych. Znacie klasyczny ocet jabłkowy? Ja najchętniej robię ocet z nieco mniejszych owoców, ale z dodatkiem resztek z jabłek, takich jak ich skórki czy ogryzki. Wychodzi gęstszy, bardziej aromatyczny i klarowny, niż tradycyjny. Spróbujcie, a z pewnością przepis pozostanie z wami na długie lata.
Czego przestrzegać, aby ocet przygotowywany domową metodą nie spleśniał?
Jest kilka bardzo ważnych zasad, o których powinniście pamiętać, gdy zabieracie się za przygotowanie octu. Nieważne czy będzie to jabłkowy, gruszkowy, śliwkowy, czy też z innych owoców. Uczcie się na moich błędach, a wtedy nie zmarnujecie swoich cennych składników:
- słoiki lub słoiki, w których będziecie przygotowywać octy, powinny być wyparzone w gorącej, wrzącej wodzie, a najlepiej w zmywarce - nie przemywajcie ich jedynie bieżącą wodą. Muszą być porządnie odkażone i pozbawione wszystkich resztek z poprzednich składników w nich pozostawionych
- składniki octu powinny znajdować się w całości pod powierzchnią wody. Zarówno owoce, jak i dodatki w postaci cynamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej itd. Dokładnie tak samo, jak w przypadku zakwasu z buraków
- owińcie jałową gazą wylot słoika, aby do środka mogło dostawać się powietrze, ale na tyle ciasno, by nie mogły wlatywać muszki owocówki. Przechowujcie zaczyn na ocet najlepiej w zaciemnionej i chłodnej szafce kuchennej, gdzie temperatura jest stała
- nigdy nie pozbywajcie się jasnego, galaretowatego kożuszka. To nie pleśń, tylko cenna matka octowa, która posłuży wam za zaczyn do szybszego przygotowania kolejnych octów. Matkę octową delikatnie zbierzcie z powierzchni i przechowujcie w słoiczku z octem lub wodą.
W tak dobranych słoikach przygotujecie doskonałe octy
Przepis na ocet śliwkowy z ogryzkami i skórkami jabłek
Przygotujcie wcześniej wyparzony słoik oraz dość ostry nóż. Wybierzcie zebrane skórki i ogryzki z jabłek, najchętniej tych ekologicznych lub z własnego ogrodu. Zaopatrzcie się też w gazę jałową, dostępną w każdym sklepie. Z tak przygotowanymi akcesoriami możecie się zabierać do przygotowania rewelacyjnego domowego octu ze śliwek.
Składniki:
- 500 g śliwek węgierek lub renklod
- 1/2 szklanki skórek i ogryzków jabłek
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 1/2 litra wody przegotowanej
Przygotowanie:
- Śliwki dokładnie umyjcie i wypestkujcie.
- Następnie przełóżcie do słoika.
- Włóżcie też ogryzki i skórki z jabłek.
- Cukier rozpuśćcie w letniej wodzie i wymieszajcie.
- Wlejcie do słoika.
- Możecie dodać laskę cynamonu i kardamon.
- Załóżcie gazę i umocnijcie gumką recepturką.
- Przełóżcie słoik do chłodnego i ciemnego miejsca na około miesiąc.
- Codziennie mieszajcie czystą, drewnianą łyżką.
- Po miesiącu zlejcie całość przez sitko.
- Pozostawcie płyn w słoiku i pozwólcie mu dojrzewać przez następny miesiąc.
- Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wytworzy się matka octowa już po miesiącu leżakowania.