Przygotowując galaretkowiec z jogurtem i owocami, pamiętajcie o właściwym przygotowaniu owoców. Niektóre świeże owoce, zwłaszcza tropikalne (kiwi, papaje i ananasy) oraz owoce o niskiej zawartości pektyn (np. świeże brzoskwinie) mogą utrudniać tężenie masy. Świeże kiwi i plastry ananasa przelejcie gorącą wodą przed wykorzystaniem do deseru. W ten sposób unieszkodliwicie enzym, który przeszkadza w wiązaniu się masy. Zasada ta nie obowiązuje owoców z puszki. Inny „egzotyczny” składnik (agar) również wymaga odrobiny wiedzy na temat tego, jak go stosować. Jest to jednak w praktyce tak proste, jak korzystanie z żelatyny. 

Jak wykorzystywać agar-agar w deserach?

Agar-agar (lub po prostu agar) to substancja żelująca produkowana z alg (krasnorostów). Zastępuje ona żelatynę pochodzenia zwierzęcego w deserach i innych daniach. Jest też mniej kaloryczna. W składzie różnych gotowych sklepowych produktów agar kryje się pod symbolem E-406. Agar kupicie przez Internet, w sklepach z żywnością ekologiczna i w hipermarketach, w dziale z kuchniami świata lub produktami do deserów. 

Jak stosować agar? Na 1 litr ciepłej (nie gorącej) wody potrzebna jest 1 łyżeczka sproszkowanego agaru, jednak nic nie stanie się, jeśli będzie go nieco więcej lub mniej. Agar żeluje dania nie tylko w lodówce, ale również w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak chcecie to przyspieszyć, lepiej, by deser tężał w lodówce, jak inne słodkości na  klasycznej żelatynie. Agar należy wymieszać dokładnie z ciepłą wodą - aż nie będzie grudek, a następnie podgrzać. Dalej należy postępować z mieszanką jak z każdą inną miksturą na żelatynie. 

Galaretkowiec z jogurtem - przepis

Składniki (na okrągłą formę, ok. 22-24 cm średnicy)

  • 200 g mleka skondensowanego
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 350 ml mleka
  • 8 g agaru
  • 50 ml wody
  • 2 kiwi
  • 1 duża pomarańcza
  • kilka plastrów ananasa z puszki

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie owoce i pokrójcie na mniejsze kawałki. Część z nich ułóżcie na spodzie formy i dociśnijcie, by przywarły. 
  2. W dużym garnku podgrzejcie agar z wodą, jednocześnie mieszając. Gdy masa będzie bez grudek, dolejcie mleko (zwykłe i skondensowane). Podgrzewajcie przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, na niewielkim ogniu. 
  3. Zdejmijcie mieszankę z palnika i wlejcie do niej jogurt. Wymieszajcie i wrzućcie do masy resztę owoców. Przełóżcie masę mleczno-owocową do formy. Wyrównajcie wierzch „ciasta” i odstawcie je do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa będzie już letnia, włóżcie ciasto galaretkowiec do lodówki, do całkowitego stężenia.