Ocet jabłkowy nastawicie bez problemu przy okazji przerabiania jabłek i innych owoców na przetwory lub robienia szarlotki. Warto zaoszczędzić czas i połączyć w kuchni te 2 czynności. Zrobicie go nie tylko z ogryzków i skórek, także z kawałków jabłek, jednak fermentacja w tym przypadku ruszy wolniej. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę podczas przygotowywania octu jabłkowego?

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? Ważne wskazówki

Najlepiej jest wykorzystywać jabłka niepryskane i nienawożone, dojrzałe i różnych odmian – dzięki takiej mieszance ocet zyska najbardziej atrakcyjny smak. Dobre będą jabłka z dzikich jabłonek. Jeśli owoce będą kiepskiej jakości, ocet podczas fermentacji może się popsuć. Drugi ważny składnik to miód. Najlepszy będzie miód wielokwiatowy, bo ma najbardziej uniwersalny, neutralny smak i ładny kolor. Barwa gotowego octu zależy właśnie od użytego miodu i odmiany jabłek. 

Ocet jabłkowy należy mieszać wyparzoną, najlepiej drewnianą łyżką. Metalowa łyżka może utrudniać lub wręcz hamować fermentację octu. Podczas przygotowywania octu również dbajcie o higienę – słoik powinien być wyparzony jak przy innych przetworach, a zakwas na ocet powinien stać z dala od innych zakwasów. Ocet owocowy wyjdzie pyszny również z innych owoców, np. malin lub śliwek. 

Jeśli podczas fermentacji na dnie słoja pojawi się osad, bardzo dobrze, nie ma się czym martwić Osad jest naturalny, a prawdziwy ocet jabłkowy wręcz powinien być lekko mętny. Do przygotowania octu przygotujcie duży słój z zapasem miejsca. Płyn będzie gazował w środku i potrzebuje miejsca do „pracy”. Do wykonania tego przepisu odpowiedni będzie słoik o pojemności 3 l. Ustawcie sobie też przypomnienie w kalendarzu, by w pierwszym tygodniu 1-2 razy dziennie zakołysać słojem, a po kolejnych 4-6 odcedzić ocet i odstawić go do dojrzewania. 

Domowy ocet jabłkowy – przepis

Składniki:

  • 1 kg obierek i ogryzków po jabłkach, mogą być też całe jabłka w większej ilości
  • 1 litr przegotowanej i wystudzonej wody
  • 4–5 łyżek miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wyparzcie dokładnie słoik i pokrywkę.
  2. Zagotujcie 1 l wody i przelejcie ją do słoika, wystudźcie, najlepiej do ok. 40 st. C.
  3. Dodajcie miód i wymieszajcie drewnianą łyżką. 
  4. Jabłka (jeśli macie całe), umyjcie pod bieżącą wodą, obierzcie ze skórki i pokrójcie na ćwiartki i połówki. Usuńcie gniazda nasienne. 
  5. Wrzućcie obierki i gniazda nasienne do słoja, resztę jabłek zjedzcie lub wykorzystajcie np. na dżem lub szarlotkę. 
  6. Resztki jabłek ugniećcie ciasno w słoju drewnianą łyżką, by nie wystawały ponad wodę - w innym przypadku mogą spleśnieć.
  7. Na wierzchu słoja połóżcie kawałek gazy lub czystą bawełnianą ściereczkę, zabezpieczcie szyjkę gumką recepturką. 
  8. Odstawcie na 4-6 tygodni na blat kuchenny (w ciepłe miejsce). 
  9. W pierwszym tygodniu 1-2 razy dziennie zakręćcie lekko zamkniętym słojem lub zdejmijcie gazę i zamieszajcie ocet za pomocą wyparzonej drewnianej łyżki. Mieszanie uwalnia gaz, który konserwuje nastaw na ocet. Jeśli jabłka wystają, dobrze jest je ponownie ubić i dolać trochę przegotowanej i chłodnej wody. Następnie załóżcie ponownie gazę i gumkę. W pierwszym tygodniu pojawi się również piana, która jest normalną cechą fermentacji – nie jest to pleśń. Z czasem zniknie. 
  10. Po 2 tygodniach jabłka opadną na dno i mieszanie czy ugniatanie nie będzie już konieczne. Na wierzchu powinien powstać galaretowaty osad, którego również nie należy mylić z pleśnią. Pleśń będzie miała inną konsystencję, bardziej piankową.
  11. Po 4-6 tygodniach odcedźcie ocet przez złożoną gazę, by pozbyć się pozostałości owoców i osadu.
  12. Słój z octem zakręćcie wyparzoną zakrętką i przechowujcie go przez kolejne 4 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w piwniczce. 
  13. Po tym czasie przelejcie ocet do czystych butelek i zakręćcie – domowy ocet jabłkowy do picia i sałatek jest gotowy do picia. 2 łyżeczki dziennie wystarczą, by w pełni cieszyć się wszystkimi jego dobrodziejstwami.  

 

Źródło: Miodowewzgorze.pl