Nabiał jest po prostu smaczny! Należy jednak pamiętać, by sięgać po wysokiej jakości przetwory mleczne. Nasze produkty zostały wyróżnione certyfikatem „Jakość Tradycja”, co pozwala sklasyfikować je jako produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem i tradycyjnym sposobem wytwarzania przy zachowaniu wysokich standardów produkcyjnych. Masło Ekstra produkowane jest ze słodkiej śmietanki, która poddawana jest procesowi krystalizacji. Dzięki temu zabiegowi nasze masło jest zwarte, nie kruszy się i ma doskonałą konsystencję. Jest także sprężyste i smarowne, co uzyskujemy dzięki próżniowemu wygniataniu (wpływa ono na wydłużony czas przydatności do spożycia).

fot. Mat. prasowe

 

Twaróg śmietankowy i Twaróg półtłusty to wysokiej jakości naturalne produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur z wartościowego mleka i żywych kultur bakterii. Receptura Twarogu śmietankowego powstała na bazie preferencji konsumentów z Wielkopolski, czego skutkiem jest jego niepowtarzalny smak, nieco słodszy i bardziej kremowy od zwykłego twarogu. Wykorzystywany do tradycyjnego lokalnego dania, jakim są pyry z gzikiem, powoli zdobywał popularność w innych regionach Polski.

Dla zwiększenia gwarancji jakości i smaku naszych tradycyjnych produktów pozyskujemy mleko krowie z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że produkcja takiego mleka odbywa się na zasadach łączących praktyki najkorzystniejsze dla środowiska i klimatu, ochronę zasobów naturalnych, a także stosowanie wysokich norm dotyczących dobrostanu zwierząt i produkcji. Mleko i przetwory mleczne mają bardzo szerokie zastosowanie. Możemy z nich przygotować smaczne śniadanie, obiad lub słodki deser. My zapraszamy na pyszny, tradycyjny sernik, który zrobicie na podstawie poniższego przepisu.

Składniki:

• 1 kg zmielonego Twarogu półtłustego
• 250 g miękkiego Masła Ekstra
• 1 szklanka cukru pudru,
• 5 jajek
• 1 laska wanilii,
• 150 ml śmietanki 30%,
• 2 opakowania budyniu śmietankowego.

Sposób przygotowania:
1. Masło ubić na puszysto. Dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru. Stopniowo. Składniki cały czas dokładnie ubijać.
2.Do średnich zmniejszyć obroty miksera i dodać zmielony ser. Dodawać po kolei: ziarenka z laski wanilii, śmietankę i proszek z dwóch budyniów. Mieszać cały czas. Ubić na sztywno białka i wymieszać je z powstałą masą.
3. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Tortownicę (średnica minimum 26 cm) posmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut. Upieczony sernik zostawić w piekarniku, aby wystygł. Wierzch sernika posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi lub skandyzowane skórki pomarańczy.

Smacznego!

Materiał promocyjny marki Lacpol.