Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i tymiankiem

4.5 (178 ocen)

  • 45 min

zapiekane ziemniaczki to świetny dodatek do dania głównego

  • 45 min

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego tymianku
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    szczypta pieprzu kajeńskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy, większe kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy w niewielkiej ilości wody przez 5-7 minut. Odlewamy, zostawiając ziemniaki w garnku. W moździerzu ucieramy czosnek z solą i przyprawami, dodajemy olej. Mieszanką zalewamy ziemniaki i mieszamy aż wszystkie będą pokryte. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 35 minut w 180°C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować