Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i rozmarynem

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i świeżym rozmarynem to świetny dodatek do wielu potraw mięsnych i rybnych.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dag młodych małych ziemniaczków
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 gałązka rozmarynu
    3 łyżki masła
    sól i pieprz
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, wkładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżeczki soli i gotujemy 12 minut. Następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy gałązkę rozmarynu i podsmażamy na maśle. Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Olej mieszamy z obiema paprykami, dodajemy podsmażony rozmaryn z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Przestudzone ziemniaki dokładnie obtaczamy w marynacie, oprószamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną cebulę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 50 minut do czasu aż staną się złociste. Po upieczeniu dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować