Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie szorujemy, wkładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżeczki soli i gotujemy 12 minut. Następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy gałązkę rozmarynu i podsmażamy na maśle. Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Olej mieszamy z obiema paprykami, dodajemy podsmażony rozmaryn z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Przestudzone ziemniaki dokładnie obtaczamy w marynacie, oprószamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną cebulę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 50 minut do czasu aż staną się złociste. Po upieczeniu dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze