Zapiekane tortille z meksykańskim farszem

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam tortillę i wszystkie dania z nią związane, dlatego musiałam zrobić to danie. Tortilla przygotowana w ten sposób – z mięsem mielonym i zapieczona w piekarniku, jest smaczna i pożywna. To ciekawa propozycja na obiad lub ciepłą kolację.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    2-3 ząbki czosnku
    1 mała puszka kukurydzy
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    200g śmietany 18%
    Olej
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz
    3-4 tortille
    Żółty ser
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tortille Zapiekanki Tortilla

Zapiekane tortille z meksykańskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, paprykę oczyścić z pestek, warzywa pokroić w kostkę.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę i czosnek oraz paprykę. Dodać mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, zostawiając jej 2 łyżki, do posmarowania gotowych tortilli. Na koniec dodał kukurydzę oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Farsz podzielić na 3-4 części i nałożyć na tortille i zwinąć je w rulon. Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować po wierzchu śmietaną i posypać startym żółtym serem.
    Tortille zapiekać przez 15-20 min w 180stopniach. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować