Wiśnie w syropie z amaretto

  • wyświetlono: 668 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Takie wiśnie to świetny dodatek do ciast i deserów dla dorosłych.

portret
  • 15 porcje
  • 30min

Składniki

ok. 650 g wiśni (po usunięciu pestek 550 g)
150 g cukru
250 ml likieru amaretto

Sposób przygotowania przepisu:

Wiśnie w syropie z amaretto

  • 1. Wiśnie myjemy, osączamy i drylujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Lekko studzimy i dodajemy amaretto.
  • 2. Przygotowujemy 5 słoiczków o pojemności 200 ml. Do słoiczków rozkładamy równomiernie wiśnie, zalewamy je płynem i słoiczki zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Domowe Przetworyprzetwory z wiśniwiśnie z amarettowiśnie w syropie z alkoholemsłodka spiżarniawiśnie do ciast i deserów

Komentarze

Podobne przepisy

image-1y2rusq

Dodane przez: JulkaTomeczek

Wiśnie w syropie

Idealne do ciast, deserów lub jako...

Wiśnie w syropie

Dodane przez: Magster

WIŚNIE W SYROPIE

Lato to czas przetworów i zamykania...

Wiśnie w syropie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wiśnie w syropie

Pyszne,pachnące,domowe przetwory.

Gruszki z cytryną w syropie

Dodane przez: alaaa

Gruszki z cytryną w syropie

Gruszki w syropie w zimie ale nie...

Śliwki w syropie

Dodane przez: Skotka

Śliwki w syropie

Śliwki w syropie mają szerokie...

Gruszki w syropie z korzenną nutą

Dodane przez: ewaeu

Gruszki w syropie z korzenną nutą

Jeśli ma się fartuszek gruszek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE