Wiosenna sałatka kebabowa

5 (145 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Niezwykle szybka, tania i prosta surówka a jednocześnie bardzo smaczna. Jest jeden minus za szybko znika z salaterki.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 przyprawa gyros-kebab
    3 połówki piersi z kurczaka
    1 puszka kukurydzy
    1 większa cebula
    1 słoik ogórków konserwowych
    1 papryka świeża
    1 ogórek świeży
    1 sałata lodowa

    sos:
    4 ząbki czosnku
    8 łyżek majonezu
    8 łyżek ketchupu pikantnego

Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenna sałatka kebabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w kostkę lub paseczki, polewamy oliwą i sypiemy przyprawę tak marynujemy przez 2 godziny w lodówce. Po upływie tego czasu smażymy pierś do miękkości i studzimy. Do wysokiego naczynia wkładamy połowę usmażonej piersi na to sypiemy połowę pokrojonej cebulki i polewamy troszkę sosem. Następnie wsypujemy pół puszki kukurydzy na nią połowę pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych i papryki. Następnie wkładamy pozostałą część usmażonej piersi, na to sypiemy pozostałą część cebulki, polewamy trochę sosem, następnie sypiemy pozostałą część kukurydzy na to pokrojone ogórki konserwowe i potem paprykę. Na wierzch kładziemy porwaną sałatę lodową z ogórkiem świeżym i polewamy pozostałym sosem. Na wierz możemy również dodać pokrojony szczypiorek do dekoracji.
  • 2. Sos powstaje z połączenia trzech składników: pokrojonego drobniutko czosnku, majonezu i katchupu w oddzielnej miseczce.

Porady

Sałatkę można również przygotować bez dzielenia wszystkich składników na połowę jest wtedy jeszcze szybciej ale troszkę trudniej dostać się do mięsa konsumując ją które znajduje się na samym spodzie naczynia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować