TORCIK MOTYLEK

0 (0 ocen)

  • 2 min

TEN TORT JEST SZCEGOLNY BO UPIECZONY DLA MOJEJ NAJUKOCHANSZEJ CORECZKI NA DRUGIE URODZINKI

  • 2 min

Składniki:

  • CIASTO
    200 g cukru
    200 g masła miękkiego
    4 średnie lub 3 duże jajka
    200 g maki
    21/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki mleka
    MASA
    3 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    3 kostki masła
    1 margaryna palma
    2 czekolady gorzkie
    łyżka kakao
    spirytus
    barwnik spożywczy
    DO ZDOBIENIA
    banan nieduży
    dwie rurki nadziewane
    orzechy drobno siekane
    literki czekoladowe
    kwiatuszki z masy cukrowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik motylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tort Motylek. - PRZYGOTOWANIE:

    ZROBIENIE CIASTA

    Piekarnik rozgrzać do 190 C. Połączyć masło z cukrem na gładką masę. Jajka ubić na sztywna piane, a następnie połączyć z masłem. Przesiać mąkę i delikatnie połączyć ja z reszta składników. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolej do niej dwie łyżki mleka. Do wyłożonej formy papierem wlej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Jeśli po tym czasie będzie lepkie ciasto pozostaw jeszcze na następne 10 minut. Ja piekłam dwa różne kolory biszkoptu do drugiego wykonanego w ten sam sposób dodałam tylko trzy łyżki kakao i wymieszałam dokładnie składniki

    ZROBIENIE MASY

    Jajka ubić na parze na sztywno z cukrem. Masło rozmiksować na gładką masę z margaryną. Ostudzone jajka powoli dodawać do masła. W misce rozpuścić czekoladę w wodnej kąpieli i ostudzoną dodawać potroszku do reszty składników. Na koniec dodać łyżkę kakao oraz spirytus i wszystko dokładnie wymieszać. Odlożyć sobie wcześniej troche masy białej na ozdobę tortu i do dac do niej kolorowy barwnik ja ddalam czerwony.

    WYKONANIE TORTU

    Najpierw przekroiłam torta na polłowę w kolo tak jak sie normalnie kroi tory do przełożenia a potem przekroiłam go od gory na dwie równe połówki,następnie odwruciłam połuwki tortu do siebie zaokraglonymi koncami i zaczełam przekładać masą. Gdy już poprzekładałam go ciemną masą w środku to zaczełam ozdabiać go jasną najpierw z wierzchu potem po bokach, na wierzchu na białej masie na srodku położyłam banana ktury jest łącznikiem między dwoma skrzydełkami, potem przykryłam go tą samą masą co resztę ciasta, postawilam na nim cyferkę dwa, do okoła poozdabiałam dekoratorem resztka masy jasnej i ciemnej dla lepszego efektu, na skrzydełkach zrobiłam napis z literek czekoladowych,polożyłam delikatne kwiatuszki na końcach skrzydełek, a na srodku powyżej literki 2 wbilam dwa kawałki rurek nadziewanych jako różki. Po bokach obłżyłam tort jeszcze drobno posiekanymi orzechami dla wygładzenia masy.

Porady

JA ZAWSZE PRZECIETY BISZKOPT NASACZAM ALBO SOKIEM Z CYTRYNY WYMIESZANYM Z WODA ALBO WISNIOWKA DOMOWEJ ROBOTY LUB LEKKO SPIRYTUSEM JEST WTEDY SMACZNIEJSZY I NIE TAKI SLODKI

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować