Tarta na pełnoziarnistym spodzie ze szparagami w roli głównej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pyszna alternatywa dla pizzy :)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na spód (forma o średnicy 28 cm):
    - 90 g maki żytniej pełnoziarnistej,
    - 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
    - 50 g płatków owsianych,
    - 80 g masła,
    - 100 ml mleka,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 0,5 łyżeczki soli.

    Nadzienie tarty:
    - szparagi (u mnie 10 szt.)
    - 2 pomidory,
    - garść szpinaku,
    - 3 jajka,
    - 100 g mozzarelli,
    - 100 ml mleka
    - pieprz i sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta na pełnoziarnistym spodzie ze szparagami w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszałam suche składniki: obie mąki, płatki, proszek do pieczenia i sól, następnie w robocie kuchennym posiekałam z zimnym masłem i na koniec dodałam mleko po czym szybko wyrobiłam ciasto. Z ciasta uformowałam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i wrzuciłam do lodówki na ok 30 minut.
  • 2. Po tym czasie ciastem cienko (nie lubię grubego spodu) wyłożyłam formę tarty pamiętając o brzegach - ok 2 cm, po nakłuwałam widelcem i odstawiłam jeszcze do lodówki na ok 15 minut.
  • 3. Ciasto podpiekłam w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Przy grubszym spodzie powinno się podpiekać "z obciążeniem" - na tarte kładzie się papier do pieczenia i groch lub fasolę.
  • 4. Szparagi ułożyłam na podpieczonym spodzie, na nich pomidory, startą mozzarellę, po czym zalałam roztrzepanymi jajkami z mlekiem i przyprawami. Na wierzch położyłam szpinak, aczkolwiek nie był niezbędny :-)
    Całość piekłam w 180 stopniach przez ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować