Szybka zapiekanka

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Ta zapiekanka to dobry sposób na wykorzystanie resztek poświątecznych. Jest szybka i szmaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,50-0,70 kg ziemniaków
    cebula
    pieczarki
    wędliny (szynka, boczek, ogonówka, kiełbasa)
    sól
    pieprz

    gotowy sos beszamelowy
    przecier pomidorowy
    ser zółty do tarcia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Szynki

Szybka zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybka zapiekanka 1. Ziemniaki, obrać wypłukać i pokroić w plastry. Obsmażyć lekko na patelni.
    Cebulę pokroić w plastry obsmażyć.
    Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć (ja wykorzystałam pieczarki, które zostały mi ze świąt)
    Wędliny pokroić w paseczki i kostkę i również lekko podsmażyć (u mnie to wędliny, które są ze świąt czyli: szynka, boczek, ogonówka, schab ze śliwka i pieczona karkówka, dorzuciłam tez kilka plasterków kiełbasy)

    Sos beszamelowy można zrobić samemu ja żeby było szybciej wykorzystałam ten z torebki.

    Wszystkie przygotowane składniki (lekko podpieczone) wymieszać ze sobą dodając sól i pieprz do smaku (soli troszeczkę bo wędliny są zazwyczaj dość słone)

    Przełożyć do blaszki bądź naczynia do zapiekania. Zalać sosem beszamelowym, zrobić esy-floresy z przecieru (ja wykorzystałam swój który jest troszkę rzadszy) ten z puszki można rozrobić troszkę z wodą. Całość posypać startym żółtym serem.

    Zapiekać przez ok 40-45 min w 180 C aż ziemniaki będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szynka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować