Szybka zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, obrać wypłukać i pokroić w plastry. Obsmażyć lekko na patelni.
Cebulę pokroić w plastry obsmażyć.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć (ja wykorzystałam pieczarki, które zostały mi ze świąt)
Wędliny pokroić w paseczki i kostkę i również lekko podsmażyć (u mnie to wędliny, które są ze świąt czyli: szynka, boczek, ogonówka, schab ze śliwka i pieczona karkówka, dorzuciłam tez kilka plasterków kiełbasy)
Sos beszamelowy można zrobić samemu ja żeby było szybciej wykorzystałam ten z torebki.
Wszystkie przygotowane składniki (lekko podpieczone) wymieszać ze sobą dodając sól i pieprz do smaku (soli troszeczkę bo wędliny są zazwyczaj dość słone)
Przełożyć do blaszki bądź naczynia do zapiekania. Zalać sosem beszamelowym, zrobić esy-floresy z przecieru (ja wykorzystałam swój który jest troszkę rzadszy) ten z puszki można rozrobić troszkę z wodą. Całość posypać startym żółtym serem.
Zapiekać przez ok 40-45 min w 180 C aż ziemniaki będą miękkie.
Komentarze