Świrus

4.48 (190 ocen)

To ciasto ciekawie wygląda jest idealne do kawy na niedzielne popołudnie.

Składniki:

  • Ciasto I
    3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru pudru * 1 margaryna

    Ciasto II
    3 jajka * 1 szkl. kwaśnej śmietany * 0,5 szkl. cukru * 3 łyżki kakao * 1 łyżka sody * 1 łyżka ciepłej wody

    Krem
    0,5 szkl. mleka * po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej * 1 szkl. cukru pudru * margaryna * 1 żółtko

    Oraz
    Biszkopty * galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świrus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść I ciasto i włożyć do lodówki.
    Białka ubić, dodać cukier, żółtka, śmietanę, kakao i rozpuszczoną w wodzie sodę. Do tego ciasta dodać starte na grubych oczkach I ciasto. Wymieszać, podzielić na pół i upiec 2 placki- ok. 35 minut każdy.
  • 2. Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, ciągle ucierając dodać budyń.
  • 3. Na I placek wyłożyć połowę kremu a na nim biszkopty, zalać tężejącą galaretką. Nałożyć II placek, posmarować resztą kremu.

Porady

Biszkopty można wcześniej nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować