Sodziaki

4.5 (145 ocen)

  • 20 min

Wspomnienie dzieciństwa, może nie każdy zna nazwę, ale każdy musiał je jeść u babci:)

  • 20 min

Składniki:

  • -kubek zsiadłego mleka (370 g)
    -3 szklanki mąki + 1 łyżka
    -łyżeczka sody
    -półtorej płaskiej łyżeczki soli
    -olej do smażenia
    -mąka do wałkowania
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki Przekąski

Sodziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowe sodziaki 1. Do miski wsypujemy sodę i sól, dodajemy zsiadłe mleko i mieszamy. Zsiadłe mleko zagniatamy z mąką na takie ciasto, aby odchodziło od ręki i dało się wałkować. Stolnicę posypujemy obficie mąką, wałkujemy cienkie placki, kroimy i smażymy na oleju (oleju tyle żeby był równo z plackami na patelni, uzupełniamy go co jakiś czas). Jemy na ciepło lub zimno.

Porady

Używamy dużo mąki do wałkowania. Ciasto z czasem rozrzedza się więc jeżeli będzie ciężko je wałkować nie zagniatamy go ponownie z mąką, ale uzupełniamy ją podczas wałkowania. Ciasto jest mięciutkie więc wałkowanie i smażenie idzie szybko. Placki rosną. Smażymy je z dwóch stron na brązowy kolor. Olej najpierw porządnie rozgrzewamy, potem ogień zmniejszamy i smażymy. Ustawiamy taki ogień żeby placki ładnie rosły i smażyły się, ale nie zbyt szybko (bo nie zdążą wyrosnąć zanim się usmażą). Nie jest to minimalny ogień. Czasem je smażę w formie paluszków i moim znajomym sodziaki bardzo smakują jako przekąska do piwa:) Jeżeli mamy inne rozmiary kubka z zsiadłym mlekiem albo własne zsiadłe mleko to ciasto wyrabiamy w ten sposób, że najpierw dajemy mleko, a potem odpowiednią ilość mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować