4.5 (145 ocen)
Porady
Używamy dużo mąki do wałkowania. Ciasto z czasem rozrzedza się więc jeżeli będzie ciężko je wałkować nie zagniatamy go ponownie z mąką, ale uzupełniamy ją podczas wałkowania. Ciasto jest mięciutkie więc wałkowanie i smażenie idzie szybko. Placki rosną. Smażymy je z dwóch stron na brązowy kolor. Olej najpierw porządnie rozgrzewamy, potem ogień zmniejszamy i smażymy. Ustawiamy taki ogień żeby placki ładnie rosły i smażyły się, ale nie zbyt szybko (bo nie zdążą wyrosnąć zanim się usmażą). Nie jest to minimalny ogień. Czasem je smażę w formie paluszków i moim znajomym sodziaki bardzo smakują jako przekąska do piwa:) Jeżeli mamy inne rozmiary kubka z zsiadłym mlekiem albo własne zsiadłe mleko to ciasto wyrabiamy w ten sposób, że najpierw dajemy mleko, a potem odpowiednią ilość mąki.
Komentarze