1.W letniej wodzie rozpuścić drożdże razem z cukrem i solą. Mąkę przesiać do miski do niej dodać zioła, czosnek, wlać drożdże z wodą oraz olej. Szybko wyrób luzne ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. w tym czasie przygotuj pieczarki. Pokrój w plasterki, cebulę i kiełbase w kostke. Ciasto podziel na pięć części. Po kolei każdą część wałkuj na kształt pros4okąta w zależności od wielkości blaszki. Połóż ciasto na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Polej ketchupem, nałoż pieczarki, cebulę, kiełbasę lub kukurydzę i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz aż ser się rozpuści a boki trochę przyrumienią. Jeszcze ciepłą pizze polej sosem czosnkowym ( śmietana lub jogurt wymieszaj z czosnkiem przepuszczonym przez praskę i solą).
Komentarze