Słodkie grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Połączyć razem mąkę, margarynę i śmietanę. Powstałe ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować na grubość mniej niż 0,5 cm i wycinać z niego krążki literatką i foremką do babeczek (pary krążków czyli jeden krążek literatką i jeden krążek foremką). Krążkami wyciętymi foremką wyłożyć środki tej foremki i po nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 stop. na złoty kolor. Wyciąć nakrętką z butelki środki z krążków wykrojonych literatką i upiec powstałe obrączki. Z pozostałego ciasta uformować ogonki grzybka tak aby góra była węższa, by mogła zmieścić się w otwór obrączki. Końcówki ogonków maczać w białku i w maku. Następnie upiec tak samo jak kapelusze i obrączki.
2.Masa:
2 szkl. mleka zagotować z 0,5 szkl. cukru i cukrem waniliowym i jedną łyżeczką masła. W osobnym naczyniu ubić 2 jajka trzepaczką, dodać 0,5 szkl. mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki krupczatki. Wszystko wlać do ugotowanego mleka i szybko mieszając zagotować. Po wystudzeniu powstały budyń utrzeć mikserem z kostką masła.
3.Wykonanie:
Do upieczonych kapeluszy nakładamy krem, przykrywamy obrączką i wciskamy ogonek. Staramy się, aby krem lekko tylko wypływał spod kapelusza. Zostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie wierzch kapelusza smarujemy polewą czekoladową.
Komentarze