Słodkie grzybki

4.5 (145 ocen)

Grzybki nadają się doskonale do dekoracji, ale również znakomicie smakują

Składniki:

  • Polewa czekoladowa

    Ciasto:
    0,5 kg mąki
    1 kostka margaryny
    1 szkl. kwaśnej śmietany
    1 białko jajka
    trochę maku

    Krem:
    2,5 szkl. mleka
    0,5 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka masła
    2 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki krupczatki
    1 masło
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Połączyć razem mąkę, margarynę i śmietanę. Powstałe ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować na grubość mniej niż 0,5 cm i wycinać z niego krążki literatką i foremką do babeczek (pary krążków czyli jeden krążek literatką i jeden krążek foremką). Krążkami wyciętymi foremką wyłożyć środki tej foremki i po nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 stop. na złoty kolor. Wyciąć nakrętką z butelki środki z krążków wykrojonych literatką i upiec powstałe obrączki. Z pozostałego ciasta uformować ogonki grzybka tak aby góra była węższa, by mogła zmieścić się w otwór obrączki. Końcówki ogonków maczać w białku i w maku. Następnie upiec tak samo jak kapelusze i obrączki.
  • 2. Masa:
    2 szkl. mleka zagotować z 0,5 szkl. cukru i cukrem waniliowym i jedną łyżeczką masła. W osobnym naczyniu ubić 2 jajka trzepaczką, dodać 0,5 szkl. mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki krupczatki. Wszystko wlać do ugotowanego mleka i szybko mieszając zagotować. Po wystudzeniu powstały budyń utrzeć mikserem z kostką masła.
  • 3. Wykonanie:
    Do upieczonych kapeluszy nakładamy krem, przykrywamy obrączką i wciskamy ogonek. Staramy się, aby krem lekko tylko wypływał spod kapelusza. Zostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie wierzch kapelusza smarujemy polewą czekoladową.

Porady

Przepis na ok. 20 grzybków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować