Serniczek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu dodać przesiane przez sito obie mąki i delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Ciasto wystudzić i ściągnąć papier.
2.Masa serowa: Dynię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami. Oczyszczoną dynię pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 min. Ostudzić, obrać ze skóry i zblendować na gładkie puree. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone, jogurt grecki, zimne puree z dyni i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez 50-60 minut. Studzić przy uchylonych dzwiczkach piekarnika. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
Komentarze