Serniczek dyniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudnie wygląda na talerzyku a jeszcze lepiej smakuje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki kukurydzianej

    Masa serowa:
    70 dag dyni Hokkaido (ważonej ze skórką)
    3 jajka
    250 g serka mascarpone
    250 g jogurtu greckiego
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Serniczek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu dodać przesiane przez sito obie mąki i delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Ciasto wystudzić i ściągnąć papier.
  • 2. Masa serowa: Dynię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami. Oczyszczoną dynię pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 min. Ostudzić, obrać ze skóry i zblendować na gładkie puree. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone, jogurt grecki, zimne puree z dyni i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką.
    Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez 50-60 minut. Studzić przy uchylonych dzwiczkach piekarnika. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować