Sałatka z tuńczyka inaczej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Na każdej imprezie u znajomych podawano mi sałatkę z tuńczyka, ciężką , majonezową, nabitą. Skład standard- groszek, kukurydza itp. Postanowiłam zrobić własną, nieco lżejszą według mnie wersję, nieco bardziej wyrazistą i nie mdłą.

  • 40 min

Składniki:

  • Kuskus- 1 opakowanie
    Kukurydza puszka - 2 szt
    Groszek puszka 1- szt
    Fasola czerwona puszka- 1 szt
    Tuńczyk w sosie własnym puszka - 2 szt
    Sok z cytryny- 1 wyciśnięta
    Sól- wg. uznania, dodajemy do kuskusu, ja daję 2 łyżeczki od herbaty
    Majonez napoleoński- 3-4 czubate łyżki stołowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z tuńczyka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw bierzemy duuużą miskę( aby nam się wszystkie składniki zmieściły i dały wymieszać ) i wsypujemy kuskus, zalewamy go wodą wg. instrukcji na opakowaniu, i solimy. Odstawiamy na 10 min aż spęcznieje. Potem lekko mieszamy aby go wzruszyć i nadać mu lekkiej sypkości. Kuskus szybko stygnie, więc po chwili można dać kukurydzę, groszek, fasolę i tuńczyka. Mieszamy całość dokładnie ręką, lub jak ktoś woli łyżkami( ja wolę ręką, szybciej i dokładniej. Potem wciskamy sok z cytryny i znów mieszamy, jeśli brak soli, dodajemy sól( każdy lubi inaczej). Na tym etapie całość ma mieć posmak kwaskowatości i świeżości cytryny, i ma być lekko słone. Na koniec dajemy majonez i znów mieszamy. Odstawiamy na 10 min w temperaturze pokojowej i potem na 10 min do lodówki. Ot i wsjo:)))))))
    Taka micha starcza na imprezę ze znajomymi ok 10-12 osób lub moja szalona rodzina 4 osoby i 1,5 dnia jedzenia:P

Porady

Jak solicie kuskus uważajcie, lepiej go nie dosolić i potem poprawić, niż przesolić. Zawsze próbujcie kuskus jak napęcznieje- jak jest przesolony- wywalić i zrobić nowy. Nie przytłaczajcie majonezem smaku kwaśno słonego. Majonez ma dodać słodyczy i aksamitności i jest tylko dodatkiem. To nie to w sałatkach jarzynowych babć czy mam-tu dodajemy a nie zawalamy majonezem. W sumie to najbardziej wyczuwalna ma być cytryna na początek, potem mamy słodkość kukurydzy, groszek i fasolę, tuńczyka. Jeśli jest za mało kwaśne, dajcie drugą cytrynę, lub pół cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować