Sałatka warstwowa z tuńczyka

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i od tej pory sałatka robi furorę na każdej imprezie i każdy kto jej zasmakuje poleca ją dalej :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 słoika ogórków konserwowych
    2 duże cebule
    6 jajek ugotowanych na twardo
    2 puszki tuńczyka w kawałkach
    4 woreczki ugotowanego ryżu
    majonez średni
    butelka ketchupu
    puszka lub słoiczek mieszanki warzywnej lub meksykańskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki, cebulę, jajko pokroić w kostkę. Tuńczyka rozgnieść widelcem. Mieszankę odcedzić.
  • warstwy 2. Wszystko układać warstwami:
    - ogórki
    - 1/4 ryżu
    - 1/2 ketchupu
    - cebula
    - 1/4 ryżu
    - 1/2 majonezu
    - jajka
    - 1/4 ryżu
    - 1/2 majonezu
    - tuńczyk
    - 1/4 ryżu
    - 1/2 ketchupu
    - mieszanka warzywna.

Porady

W oryginalnym przepisie tuńczyk był w sosie własnym, jednak ja używam czasem też w oleju, jeśli akurat taki mam. Zamiast mieszanki można wyłożyć na wierzch, tylko groszek lub kukurydzę albo inne warzywko wg uznania. Proporcje są na bardzo dużą miske (duże naczynie żaroodporne), więc jeśli ktoś chce mniej można zmniejszyć o połowę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować