Sałatka z tuńczyka

4.5 (140 ocen)

  • 30 min

Sałatka zawsze była u nas w rodzinnym domu w święta Wielkanocne.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 dag sera żółtego
    6 jaj
    2 puszki z tuńczyka rozdrobnionego w wodzie
    1 słoik majonezu 250 ml
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu jajka obieramy i oddzielamy żółtko od białka. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie ścieramy ser na tarce o dużych otworach. Odcedzamy wodę z tuńczyka. Posypujemy nim równomiernie ser. Potem połowę majonezu rozprowadzamy łyżką na tuńczyku. Kroimy cebulę w drobną kostkę i kładziemy ją jako kolejną warstwę sałatki. Ponownie kładziemy tuńczyka i drugą połowę majonezu. Ścieramy żółtka na drobnych oczkach bezpośrednio do sałatki. Wierzch posypujemy pieprzem.

Porady

Można posypać wierzch sałatki delikatnie pieprzem. Najlepiej jak tuńczyk jest dobrze odcedzony wtedy sałatka nie jest zbyt rzadka. Jajka muszą być koniecznie z własnego chowu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować