Sałatka z melonem i serem pleśniowym

4.48 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna i lekka sałatka pieknie wygladająca

Składniki:

  • SKLADNIKI DLA 2 OSÓB:
    SOS: 4 łyżki oliwy bądź oleju z pestek winogron,2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki czerwonego octu winnego, 2 łyżeczki musztardy delikatesowej bądż francuskiej, szczypta soli i pieprzu. Całość można polać kupnym sosem balsamicznym.

    W skład sałatki wchodzi;
    Garść sałaty masłowej
    4 - 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    Ser pleśniowy błekitny lazur
    Melon ok 10 15 kawałeczków
    Listki mięty
    Prażony sezam - ok łyżka
    Polane moim sosem i sosem balsamicznym
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z melonem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu wymieszać i schłodzić.
    Sałatę umyć, wysuszyć, porozrywać i poukładać na półmisku. Plastry szynki pokroić wzdłóż na pół i zwinąć w ruloniki. Ser pleśniowy złoty lub błekitny lazur (najlepszy) pokroić w kawałki. Melon rónież pokroić w większą kostkę. Łyżkę lub dwie sezamu uprażyć na małym ogniu na suchej patelni (kilka minut). Ostudzić.
    Sałatkę polewamy sosem, posypujemy uprażonym sezamem. Dekorujemi listami mięty. Całość można polać sosem balsamicznym (zakupionym w sklepie).

Porady

Sałatka jest lekka i pyszna. Pięknie wygląda. Sosem polewamy ok 10 15 minut porzed podaniem. Ja podałam z plackiem tortilli. Trójkąty przełożyłam parmezanem i podpiekłam z obu stron na patelni grillowej. Smakuje genialnie zarówno jak na ciepło iak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować