Pyszna, sycąca, pełna witamin sałatka. Doskonała na przekąskę :)
Składniki:
mix sałat z roszponką (240g)
150g łososia wędzonego w plastrach
pół ogórka
pół papryki czerwonej
5 rzodkiewek
kawałek białej części pora
2 jajka ugotowane na twardo
Sałatka z łososiem wędzonym, jajkiem i kuleczkami serowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę opłukać, osuszyć, warzywa umyć i oczyścić. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w paseczki, rzodkiewkę w plasterki, a ogórka i pora w półplasterki. Jajka obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
2.Twarożek połączyć z jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować niewielkie kuleczki. Na talerzach lub półmiskach rozłożyć sałatę, kawałki łososia, jajka, rzodkiewkę, ogórka i kulki serowe. Posypać pokrojonym porem.
3.Wszystkie składniki na sos połączyć, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Wymieszać i spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Komentarze