Sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara

4 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, szybka, zdrowa sałatka buraczkowo-jabłkowa, doskonale się sprawdzi do obiadu ale też i do podjadania..........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • buraki podłużne 2 kg,
    woda 2,5 litra do szybkowara
    jabłka 3 sztuki średnie,
    cebula sztuka większa,
    cukier 2-3 łyżki,
    sól 2 łyżeczki,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    ocet jabłkowy 1-2 łyżki,
    olej rzepakowy 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka buraczkowo-jabłkowa 1. Buraki podłużne są wg mnie najlepsze w smaku i staram się takie kupować zwłaszcza do przygotowania takich sałatek czy surówek na zimno.

    Buraki obieram ze skórki, opłukane do szybkowara (jeśli są większe to kroję na połowę), zalać wodą i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut.

    Zimne wyjąć z szybkowara (woda z gotowania do barszczu), w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć buraki, przełożyć do miski.

    Do buraków zetrzeć na tarce jabłka, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy, olej rzepakowy i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut i można jeść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sałatka

To może cię zainteresować