Rogaliki cioci krysi z korzenną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć drożdże z cukrami, dodać lekko podgrzane mleko. Posypać lekko mąką. Postawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać olej, roztrzepane jajka i dosypywac stopniowo mąkę, Nie wsypywac całości maki na raz, ponieważ ciasto nie może byc za twarde. Wyrobione ciasto pozostawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta wałkować koła. Każde dzielić na 8 trójkątów. Wkładać nadzienie, zwijać do rogu. Rogaliki smarować jajkiem i posypać kruszonką, pozostawić je jeszcze chwilkę na blaszce do wyrośnięcia. Piec 25 min w 180 stopniach
2.wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Dodawać tyle kruszonych ciasteczek i cukru, by uformowała się kruszonka i nie kleiła się do rąk.
Porady
Mnie najbardziej smakują rogaliki z marmoladą różaną lub nutella
Komentarze