Kolorowa sałatka warstwowa

4.5 (192 ocen)

  • 20 min

Prosta, pyszna i zdrowa sałatka na każdą okazję

  • 20 min

Składniki:

  • świeży brokuł
    3-4 jajka
    3 pomidory
    1 świeża czerwona papryka
    1 opakowanie sera feta
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    majonez
    musztarda
    śmietana
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kolorowa sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł obieramy w taki sposób, by zostały same " różyczki"- bez twardych łodyg.Wrzucamy do wrzącej, delikatnie osolonej wody.Gotujemy 2-3 min, odcedzamy i studzimy.
    W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo.
  • 2. Na spód salaterki wysypujemy kukurydzę.
    Paprykę przepoławiamy, wyjmujemy miąższ z pestkami. Pozostałą część kroimy w cieniutkie paseczki i wykładamy na kukurydzę.
  • 3. Jajka studzimy, kroimy w kostkę i układamy kolejną warstwę.
  • 4. Z małego słoiczka majonezu, 2 łyżeczek musztardy stołowej, 2-3 łyżek śmietany 12 % , pieprzu oraz soli tworzymy sos. Połowę wykładamy na obecne warstwy.
  • 5. Pomidory kroimy w ćwiartki i z nich kroimy w plasterki.Następnie wykładamy opłukaną fasolę czerwoną i na nią kładziemy brokuł.
  • 6. Całość zalewamy pozostałą częścią sosu. Fetę kroimy w kostę i posypujemy po wierzchu.


    Smacznego!!

Porady

do wody z gotującym się brokułem wlewam odrobinę mleka/ wtedy zachowuje piękny, zielony kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować