Kolorowa sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serki topione zamrozić.
Białka jajek oddzielić od żółtek. Osobno pokroić w drobną kostkę.
Cebule, paprykę drobno posiekać (osobno).
Kukurydzę odsączyć na sitku.
Marchewki ugotować i pokroić w kostkę.
2.Składniki układamy warstwami w szklanej salaterce zaczynając od pokrojonych białek z jajek, następnie posypujemy je startymi na grubych oczkach tarki zamrożonymi serkami topionymi, doprawiamy solą i pieprzem, następnie przekładami 3-5 łyżkami majonezu, dalej mamy warstwę cebuli, kukurydzy, papryki, marchewki i żółtek jajek. Doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy 3-5 łyżkami majonezu. Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
Serki topione najlepiej zostawić na noc w zamrażalniku. W wersji szybkiej sałatki nie mrożę ich, a rozcieram z majonezem (w pierwszej od dołu warstwie).
Komentarze