Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem, dodać stopniowo żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, wciąż ucierając. Ciasto wymieszać z białkami ubitymi na piane. Wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok 40 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Zagotować mleko, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę mannę, mieszając. Gotować do zgęstnienia, a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po łyżce kaszy, do uzyskania jednolitej masy. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, polać przygotowaną wg przepisu na opakowaniu polewą.
Porady
Osobiście polecam dodać troszkę mniej cukru do kremu, by ciasto nie wyszło przesadnie słodkie.
Komentarze