Coraz więcej dań przygotowuję w mikrofali, jeszcze kilka miesięcy temu powiedziałabym, że to nie najlepszy pomysł.
Okazuje się, że to urządzenie nie jest takie straszne i można zrobić coś więcej niż popcorn albo szybkie podgrzanie obiadu w pracy. Oczywiście oprócz odkrycia, że nie wolno wkładać metalu, bo lecą iskry - raz na chwilę włożyłam kubek z łyżeczką :( , to jest kilka prostych zasad, by jedzenie było naprawdę smaczne. Oczywiście każdy model się różni i trzeba wyczuć to urządzenie iiii warto zainwestować w naczynia do mikrofali (jedzenie wtedy nie traci zapachu i smaku), ostatnia najważniejsza rzecz - to konsystencja dania dopasowana do urządzenia. Ta wersja pizzy sprawdza się już w najbardziej prymitywnej wersji mikrofali, bez super opcji, jak grill czy termoobieg. Po 8 minutach pieczenia mamy kuchnię wypełnioną aromatem pysznej pizzy.
0 (0 ocen)
Porady
*zazwyczaj pizzę smaruje się sosem pomidorowym - przy pieczeniu w mikrofali trzeb pamiętać , że ciasto musi być luźniejsze i bardziej wilgotne by nie zamienić się w skałę, dlatego używając świeżych pomidorów, lepiej zrezygnować z dodatku mokrego sosu, który może spowodować efekt surowego ciasta , jeżeli mikrofala nie posiada termoobiegu i funkcji grill; *jeżeli mikrofala posiada funkcje grill lub termoobieg, wtedy można pozwolić sobie na większą ilość mokrych dodatków , a dzięki opcji grill ciasto będzie rumiane *z podanej porcji powstają 3 małe pizze - ciasto podczas pieczenia rośnie, dlatego trzeba pamiętać o zachowaniu miejsca w formie, to pozwoli uniknąć sprzątania * polecam formy silikonowe przeznaczone do mikrofali - są wielokrotnego użytku, łatwiej niż z papierowych wychodzi i nie przejmują smaku np. otrąb czy papieru. Dodatkowo jeżeli brzeg odstaje od formy (jest wolna przestrzeń) - to ciasto jest gotowe.
Komentarze