Pizza z mikrofali

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Coraz więcej dań przygotowuję w mikrofali, jeszcze kilka miesięcy temu powiedziałabym, że to nie najlepszy pomysł.
Okazuje się, że to urządzenie nie jest takie straszne i można zrobić coś więcej niż popcorn albo szybkie podgrzanie obiadu w pracy. Oczywiście oprócz odkrycia, że nie wolno wkładać metalu, bo lecą iskry - raz na chwilę włożyłam kubek z łyżeczką :( , to jest kilka prostych zasad, by jedzenie było naprawdę smaczne. Oczywiście każdy model się różni i trzeba wyczuć to urządzenie iiii warto zainwestować w naczynia do mikrofali (jedzenie wtedy nie traci zapachu i smaku), ostatnia najważniejsza rzecz - to konsystencja dania dopasowana do urządzenia. Ta wersja pizzy sprawdza się już w najbardziej prymitywnej wersji mikrofali, bez super opcji, jak grill czy termoobieg. Po 8 minutach pieczenia mamy kuchnię wypełnioną aromatem pysznej pizzy.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • na ciasto;
    2 szklanki mąki
    1 opakowanie suchych drożdży
    1 łyżeczka mielonych ostrych papryczek
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oliwy
    0,5 szklanki ciepłej wody

    nadzienie:
    3 brązowe pieczarki
    1 pomidor rzymski
    kilka plasterków cebuli
    2 kawałki suszonych pomidorów w oleju
    twardy ser dojrzewający- 6 łyżek
    majeranek do posypanie
    4 papryczki piri piri marynowane w occie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Pizza

Pizza z mikrofali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza z mikrofali 1. Składniki na ciasto- mieszamy w misce. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia
  • Pizza z mikrofali 2. W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy składniki. Umytego pomidora kroimy na średniej grubości plastry, podobnie postępujemy z brązowymi pieczarkami . Cienko kroimy cebulę. Suszone pomidory odcedzamy z nadmiaru oleju i kroimy na paski.
  • Pizza z mikrofali 3. 1/3 Część ciasta układamy w silikonowej formie.
    Na rozciągnięte ciasto wysypujemy około 2 łyżek startego sera, na warstwie sera układamy plasterki pomidora, pieczarek, kawałki suszonych pomidorów i papryczki. Posypujemy majerankiem i i pieczemy około 8 minut w mikrofali na na programie o mocy 850 W

Porady

*zazwyczaj pizzę smaruje się sosem pomidorowym - przy pieczeniu w mikrofali trzeb pamiętać , że ciasto musi być luźniejsze i bardziej wilgotne by nie zamienić się w skałę, dlatego używając świeżych pomidorów, lepiej zrezygnować z dodatku mokrego sosu, który może spowodować efekt surowego ciasta , jeżeli mikrofala nie posiada termoobiegu i funkcji grill; *jeżeli mikrofala posiada funkcje grill lub termoobieg, wtedy można pozwolić sobie na większą ilość mokrych dodatków , a dzięki opcji grill ciasto będzie rumiane *z podanej porcji powstają 3 małe pizze - ciasto podczas pieczenia rośnie, dlatego trzeba pamiętać o zachowaniu miejsca w formie, to pozwoli uniknąć sprzątania * polecam formy silikonowe przeznaczone do mikrofali - są wielokrotnego użytku, łatwiej niż z papierowych wychodzi i nie przejmują smaku np. otrąb czy papieru. Dodatkowo jeżeli brzeg odstaje od formy (jest wolna przestrzeń) - to ciasto jest gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować