Pity z kurczakiem

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Mały eksperyment kulinarny

  • 60 min

Składniki:

  • Kurczak:
    - sok z połowy cytryny
    - 60 ml oliwy z oliwek
    - 60 ml przecieru pomidorowego
    - 2 cm świeżego imbiru
    - ząbek czosnku
    - słodka papryka
    - sól, pieprz
    - 400 g piersi z kurczaka

    Pita:
    - 300 g mąki chlebowej
    - 15 g drożdży
    - łyżeczka cukru
    - szczypta soli
    - ok. szklanka wody


    Salsa:
    - 2 pomidory
    - 150 g fety
    - oliwa z oliwek

    Guacamole:
    - awokado
    - sok z połowy cytryny
    - pół małej cebuli
    - papryka ostra
    - sól, peprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Pity z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty na kurczaka wymieszać. Filet pokroić. Połączyć z marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na noc.
  • Pity 2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dolewając stopniowo wody. Odstawić na 30 min. Podzielić na 6-7 porcji, rozwałkować. Patelnię mocno rozgrzać, nalać odrobinę oleju i smażyć.
  • Salsa 3. Pomidory i fetę pokroić w kostkę, polać oliwą.
  • Guacamole 4. Awokado wypestkować i rozgnieść widelcem. Wymieszać z sokiem z cytryny i drobno pokrojoną cebulą. Doprawić.
  • 5. Pity posmarować guacamole, ułożyć na nich usmażone mięso, dodać salsę. Zawinąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować