Kurczak:
- sok z połowy cytryny
- 60 ml oliwy z oliwek
- 60 ml przecieru pomidorowego
- 2 cm świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- słodka papryka
- sól, pieprz
- 400 g piersi z kurczaka
Pita:
- 300 g mąki chlebowej
- 15 g drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- ok. szklanka wody
Salsa:
- 2 pomidory
- 150 g fety
- oliwa z oliwek
Guacamole:
- awokado
- sok z połowy cytryny
- pół małej cebuli
- papryka ostra
- sól, peprz
Pity z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty na kurczaka wymieszać. Filet pokroić. Połączyć z marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na noc.
2.Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dolewając stopniowo wody. Odstawić na 30 min. Podzielić na 6-7 porcji, rozwałkować. Patelnię mocno rozgrzać, nalać odrobinę oleju i smażyć.
3.Pomidory i fetę pokroić w kostkę, polać oliwą.
4.Awokado wypestkować i rozgnieść widelcem. Wymieszać z sokiem z cytryny i drobno pokrojoną cebulą. Doprawić.
5.Pity posmarować guacamole, ułożyć na nich usmażone mięso, dodać salsę. Zawinąć.
Komentarze