paczki na karnawal

0 (0 ocen)

Paczki jedne z najlepszych ciast drozdzowych ,ktore nastepnego dnia smakuje wysmienicie.

Składniki:

  • 500 gram maki pszennej
    1/2 kostki swiezych drozdzy
    60 gram cukru
    4 cale jajka
    1/2 szkl. cieplego mleka
    kostka masla bardzo miekkiego
    szczypta soli
    3 kostki smalcu
    dadatkowo: konfitura z dzikej rozy
    1/2 sloika dzemu truskawkowego
    cukier puder

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paczki na karnawal - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paczki na karnawal 1. do miski wrzucic drozdze wymieszac z lyzka cukru do rozpuszczenia,nastepnie dodac cieple mleko,odstawic na 15min w cieple miejsce.przesiac make do miski dodac szczypte soli , cukier ,zaczyn drozdzowy wymieszac recznie lub mikserem z koncowko do ciasta drozdzowego.dodac 2cale jaka dokladnie wymieszac i kolejne 2 ,miksowac do poloczenia skladnikow.odstawic ciasto w cieple miejsce na 1,5h.po tym czasie dodawac partiami ,lyzko maslo nadal wyrabiajoc do poloczenia sie w calosc.ciasto bedzie lepkie , klejoce ale takie ma byc.wylozyc do oproszonej maka miski ,przykryc sciereczko i zostawic w lodowce na cala noc.wyjoc ciasto nastepnego dnia wyrobic ponownie na podsypanym maka blacie i zostawic na 2h w cieplym miejscu do wyrosniecia.nastepnie odrywac kawalki ciasta i robic sredniej wielkosci poczki. ulozyc na blacie oproszonym maka , przykryc sciereczko i odczekac conajmniej godzine do podwojenia objetosci ciasta.smazyc na rozgrzanym smalcu od 170 -175 C.

Porady

polaczyc konfiture z dzemem i wlozyc do szprycy . napelniac paczki szpryca z dluga koncowko zaraz po usmazeniu na cieplo.odsaczyc z nadmiaru tluszczu na paierowym reczniku. posypac poczki po wystudzeniu cukrem podrem.z tej porcji wyszlo okolo 20 paczkow.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować