Omlet z mąki kokosowej z sosem z żurawiny

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

Omlet z mąki kokosowej z otrębami żytnimi smażony na oleju z pestek słonecznika podany z duszoną w syropie klonowym żurawiną i siekanymi arachidami

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    Omlet:

    2 jajka
    łyżeczka stopionego masła
    30 g mąki kokosowej
    10 g otrąb żytnich
    kilka kropel aromatu waniliowego
    szczypta sody
    sól
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Sos z żurawiny

    150 g świeżej żurawiny wielkoowocowej
    3 łyżki syropu klonowego

    +

    siekane arachidy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet

Omlet z mąki kokosowej z sosem z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą sody i soli.
  • 2. Żółtka zmiksować z mąką, otrębami, aromatem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
  • 3. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
  • 4. Połączyć białko z ciastem.
  • 5. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 5 minut z każdej strony, a następnie zsunąć na talerz.
  • 6. Żurawinę umieścić w rondelku, podlać syropem klonowym.
  • 7. Dusić żurawinę na małym ogniu przez około 10 minut.
  • 8. Gdy masa zgęstnieje, przełożyć sos z rondelka na omlet, posypać arachidami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować