Muffinki na słono

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Mój syn uwielbia jeść chleb i bułki i to najlepiej bez żadnych dodatków więc postanowiłam urozmaicić mu trochę przekąski. Muffinki są sycące a co najważniejsze zawierają warzywa i mięso.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 1/2 szkl mąki razowej
    1 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 szkl kefiru
    2 jajka
    100 ml oleju
    1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
    100 g wędliny (szynka, boczek)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    90 g papryki (ja użyłam własną paprykę mrożoną)
    80 g sera żółtego
    zioła prowansalskie
    słodka lub ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • płynne i suche skłądniki 1. Połącz suche składniki z suchymi, mokre z mokrymi.
  • pokrojone składniki 2. Wędlinę, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tartce warzywnej, czosnek przeciśnij przez praskę.
  • patelnia 3. Na oliwie przyrumień cebulę z czosnkiem następnie dodaj wędlinę i jeszcze przez chwile podsmaż.
  • łączenie 4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki. Nie musisz dokładnie wymieszać.
  • łączenie 5. Pozostałe składniki dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • piekarnik 6. Napełnij foremki do 3/4 wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Mufinnki powinny być w środku wilgotne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować